След Възраждане , и  БСП Пловдив излезе с позиция ,

...
След Възраждане , и  БСП Пловдив излезе с позиция ,
Коментари Харесай

След “Възраждане“ и съветниците от БСП искат Градската градина да носи името на Дондуков

След " Възраждане ", и  Българска социалистическа партия Пловдив излезе с позиция, в която упорства Градската градина на носи името на княз Дондуков-Корсаков. Групата от 4 общински съветници популяризира Декларация до медиите през днешния ден, в която благодари на община Пловдив и регион Централен за положените старания за реорганизация на първата градска градина, основана от швейцареца Люсиен Шевалас, само че твърди, че това е било по волята на генерал-губернатора княз Дондуков-Корсаков.
Прочетете още
Затова и упорства името на градината да не се трансформира.

" Дондуковата градина е освен парк в сърцето на града, тя е физически израз и за поколенческа признателност! Не инцидентно там са и паметниците на Вазов, капитан Александър Бураго, Захари Стоянов, а в непосредствена непосредственост, до площад „ Цар Калоян “ и Паметникът на  Благодарността за спасяването на българските евреи. Ето за какво, ние общински съветници от  ППГОС от „ Българска социалистическа партия за България “ ще настояваме и отсега нататък Градската градина на Пловдив да се именува „ Дондукова “ - на нейния подстрекател, според националната памет ", се споделя в позицията. 

Всъщност в нито един формален документ Първата градска градина в България не попада с това име. 

В момента на уеб страницата на Община Пловдив има качено предложение градината да носи името на патриарха на българската литература Иван Вазов. 

Авторът на " Под игото " прекарва 6 години в Пловдив. През октомври 1880 година Иван Вазов идва в Пловдив и наема квартира точно на Джамбаз тепе. Близо половин век по-късно, в съседство с този първи пловдивски дом на националния стихотворец е издигната известната къща с куличките. През 1881 година Иван Вазов построява собствен дом на днешната улица „ Бетховен ” №3, в който живее до есента на 1886 година Тук основава част от творбите, които по-късно ще го дарят с всенародно самопризнание и респект, написа откривателят Владимир Балчев.  В непосредствена непосредственост е и постройката, в която се обитава издателството на списание " Наука ". Сега там се намира администрацията на регион " Централен ".

Припомняме, че формалното разкриване на обновената градинае този петък, а тържествата са тридневни – през целия уикенд.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР